Gezonde kinderopvang

Fit4Kids werkt met de aanpak van “gezonde kinderopvang “. Wij kiezen ervoor om structureel de gezondheid en gezonde leefstijl van kinderen te bevorderen. Samen met u als ouders spelen wij een rol bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Het goede voorbeeld is ook aan ons, om dit uw kind mee te geven.

Werken aan de gezondheid heeft niet alleen te maken met gezonde voeding en beweging. Ook de veiligheid in de omgeving, groen/natuur, sociaal-emotionele ontwikkelingen, dagritme en hygiëne zijn hierin belangrijk.

Gezonde voeding

Gezonde voeding draagt bij aan een goede ontwikkeling van uw kind. Daarom volgen wij de adviezen voor de kinderopvang van het Voedingscentrum. Dat betekent onder andere dat wij:

 • Vooral producten uit de Schijf van Vijf aanbieden
 • De hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet beperken en zorgen dat de kinderen voldoende vezels binnenkrijgen.
 • Feestjes gezond vieren. Daarom vragen we ouders om traktaties klein en niet te calorierijk te maken. Niet-eetbare traktaties zijn een leuk alternatief.
 • Ons houden aan vaste eetmomenten, waarbij we rustig aan tafel eten. Onze medewerkers eten samen met de kinderen, begeleiden ze bij de maaltijd en hebben een voorbeeldfunctie.
 • Voor baby’s een eigen voedingsschema gebruiken dat we met de ouders/verzorgers afstemmen. We stemmen ook het geven van de eerste hapjes af.

Beweging

We bieden kinderen iedere dag veel mogelijkheden tot spelenderwijs bewegen. Hierdoor kunnen we een bijdrage leveren aan plezierbeleving van bewegen en spelen, preventie van overgewicht op jonge leeftijd en goede motorische, sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling. Door beweegspelletjes leren kinderen samen spelen, ruzie maken en tegenslagen verwerken. Daarnaast ontwikkelen zij het besef dat dagelijks bewegen normaal is voor ieder kind en bijdraagt aan een gezonde levensstijl.

We geven de kinderen de gehele dag de mogelijkheid om te kunnen bewegen en zorgen hierbij dat de randvoorwaarden aanwezig zijn:

 • we zorgen dat de inrichting van de ruimtes aansluit bij de beweeg –en
       ervaarbehoeftes van kinderen
 • we sluiten aan bij de spontane beweegervaringen van de kinderen
 • we bieden bewegingsactiviteiten aan die passen bij de leeftijd van de kinderen , zowel bij baby’s, dreumesen en peuters.
 • we laten baby’s slechts voor een korte periode (maximaal 10 minuten) in een wipstoeltje zitten en alleen met een reden zoals bij het geven van voeding of in          verband met de veiligheid. We zorgen ervoor dat baby’s gedurende de dag zoveel mogelijk vrij kunnen bewegen op de grond of in de box (waarbij in de box              voldoende bewegingsvrijheid is doordat overbodig speelgoed hierin is verwijderd)
 • bij alle bewegingsactiviteiten nemen de pedagogische medewerkers een actieve houding aan. Dit maakt het meedoen voor kinderen toegankelijker.
nl_NLNederlands